Cursuri, semestrul II

CURSUL 1 - FUNCTIA PUBLICA SI FUNCTIONARUL PUBLIC
File Size: 32 kb
File Type: docx
Download File

CURSUL 2 - ACTUL ADMINISTRATIV
File Size: 53 kb
File Type: doc
Download File

CURSUL 3 - CONTRACTELE ADMINISTRATIVE
File Size: 34 kb
File Type: doc
Download File

CURSUL 4 - DOMENIUL PUBLIC / PRIVAT AL STATULUI
File Size: 49 kb
File Type: doc
Download File

CURSUL 7 - RASPUNDEREA IN DREPTUL ADMINISTRATIV
File Size: 746 kb
File Type: pdf
Download File

Scurte noțiuni despre Dreptul Administrativ:

Picture
DREPTUL ADMINISTRATIV cuprinde normele juridice ce reglementeaza organizarea si functionarea administratiei publice, pe baza si în executarea legii. Izvoarele dreptului administrativ sunt Constitutia, legile organice si ordinare, decretele prezidentiale, actele administrative emise de Guvern si de alte autoritati centrale, actele administrative ale autoritatilor locale, conventiile internationale ratificate de statul român.

RAPORTUL JURIDIC ADMINISTRATIV este acel raport social, stabilit între doua autoritati administrative sau între o autoritate administrativa si persoane fizice sau juridice, care confera drepturi si impune obligatii subiectelor între care se naste, si este reglementat de normele dreptului administrativ. Raporturi juridice administrative se pot naste din acte administrative individuale, acte administrative normative, fapte materiale juridice, si exceptional pe baza legii.
 PRINCIPIILE DE BAZA APLICABILE DREPTULUI ADMINISTRATIV sunt:
a) principiul legalitatii, conform caruia activitatea autoritatilor administrative trebuie sa se desfasoare pe baza legii si în conformitate cu legea, urmarindu-se organizarea executarii si executarea în concret a acesteia. În principiu, actele administrative nu pot contraveni sau modifica o lege, deoarece au o forta juridica inferioara acesteia. Exceptia o constituie ordonantele de urgenta ale Guvernului, care, desi sunt acte administrative, pot modifica o lege. b) în dreptul administrativ, interesul public primeaza în fata interesului privat. Explicatia sta în faptul ca interesele statului sunt interesele colectivitatii, deci trebuie sa aiba întâietate fata de cele ale individului.